Havuz Suyu


İster evinizim arka bahçesinde olsun ister bir tatil yaptığınız bir otelin geniş havuzu olsun, kimse bulanık bir suya çivileme atlamak istemez. Hatta insanların bir çoğunun başlıca fobilerinden biri bulanık sulara girmektir. O yüzden havuzların her daim pırıl pırıl ve dibinin dahi yüzeydeki kadar berrak gözükmesi bir havuz için sadece kozmetik bir problem değil, kullanımını etkileyen ciddi bir problemdir.
Bulanık ve mat havuz suyu sorununun birkaç sebebi vardır.Bunların hem başlıcalarını, hem de nasıl bu sorunları çözebileceğiniz konusunda sizi bilgilendirmek istedik. 

Yüksek PH değeri;

PH değeri bir havuz için en önemli bakılması gereken değerdir. Ölçme sıklığı havuzun bu değerinin dengesine bağlıdır. Dengeli bir havuzda, yani PH değeri sıklıkla değişmiyor ise, özel havuzlar için hafta da iki kez, genel kullanıma açık havuzlar için günde 3 kez ölçüm alınması yeterlidir. 

Test kiti ile ölçülen PH değeri düşük ise;
Klorun çabuk tükenmesi, metal kısımlarda korozyon artışı, sıva yüzeylerde dolgu ve derslerin erimesi, sülfat artışına bağlı lekelenmeler, havuz kullanıcılarında göz, burun yanmaları, cilt kurumaları ve kaşıntı gibi şikayetler gözükecektir.Yüksek PH değerini dengelemek için, Ph düşürücüleri havuz suyuna katabilirsiniz. PH 7,0 – 7,4 aralığında ideal değerlerdedir. 

Düşük Klor Miktarı;

Havuzlarda hacme göre düşük kalan klor suda bulanığın yayılmasına neden olur. Bunun için havuz suyuna 1.0-3.0 ppm aralıklarında klor uygulaması yapılır. Kapalı ve Ozon uygulaması yapılan havuzlarda ise 0.5 ppm yeterli gelecektir. 

Yosun Oluşumu; 

Klor değeri ölçülüp, buna göre klor şoklaması adı verilen uygualam yapılır.

 Yetersiz Sirkülasyon ve Filtrasyon; 

Filtrelerin kumu seviyesi ve taşlama durumu yetersiz geldiğinde suda bulanıklık gibi sonuçlar görülemeye başlanır. Kum seviyesi ve taşlama normal seviyelerde ise ters yıkama işlemi yapılmasını tavsiye ediyoruz. 

Yüksek Toplam Alkalinite Değeri; 

PH değerini düşürmek için şoklama uygulaması yapılmalıdır. Yüksek Stabilizatör, Granül klor uygulamalarından kaynaklanan bir sorundur. Bu gibi durumlarda granül klor yerine sıvı klor uygulaması yapılması daha uygun olacaktır. 

Suda Organik Kirletici Miktarının Fazlalığı;

Havuz suyuna çöktürücü uygulaması yapılır. En az 4 saat filtrasyon sistemi çalıştırılıp kapatılır. Çökelmenin gerçekleşmesinin ardından süpürge işlemine geçilerek işlem tamamlanır. Havuzun büyüklüğüne bağlı olarak sorunların karmaşıklığı da artmaktadır. Ancak bu küçük havuzlarda sorunlar daha çabuk anlaşılır demek değildir.
Görüleceği üzere sudaki bulanıklık bir tek nedene veya birkaç nedenin birleşimine bağlı olabilmektedir. Bu sebeple havuz bakımı konusunda deneyimli firmamızdan her zaman yardım alabilirsiniz.